山梨大学醗酵研究所 研究報告[1254年-1997年]
JOURNAL OF THE INSTITUTE OF
ENOLOGY AND VITICULTURE

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vol.23 (1988)
「ワイン用ぶ どうとしての "甲州"の系統選抜」
Clone Selection of 'Koshu' as Wine-Grape Vine
山川祥秀、秋元真喜雄
YOSHIHIDE YAMAKAWA and MAKIO AKIMOTO
(The Experimental Vineyard, the Institute of Enology and Viticulture, Yamanashi University)
pp.1-9.[PDF]
  “甲州”の優良母樹として選抜された系統のうち,1987年に5年生樹以上となった6系統の経時的果汁成分変化を中心に,ワイン用ぶどうとしての特性を調査し,以下の途中結果を得た。
開花始め時の花穂特性は,6系統で大きな違いはなく,花穂長は140~162mm(平均152mm),花蕾数は343~438個(平均399個)であった。
 10月中旬の収穫適期の果汁糖度は17.3~20.50Brix(平均19.30Brix),果汁pHは3.18~3.52(平均3.34),果汁酸度は0.417~0.649%(平均0.586%),ブドウ糖/果糖値は0.93~1.00(平均0.97),酒石酸/リンゴ酸値は1.87~3.33(平均2.54),果房重は254~368g(平均306g),果粒重は3.2~4.5g(平均4.1g)であった。
 果汁糖度の高い系統(ME系20.50Brix,FJ系20.2Brix)は果汁酸度が低い(ME系0.417%,FJ系0.437%)傾向にあった。
 ワインの品質においては,YU-1系ワインは“甲州”らしいアロマも強く,酸味もしっかりしていて優良で,ME系ワインは“甲州”らしいアロマがすばらしかったが,酸味がうすく,調和に欠けていた。FJ,YU-2,AI系ワインは香も味も中庸・平凡で,YK系ワインはやや不良,「味なし果」YU-3系ワインは不良であった。今後も継続した調査が必要と思われた。
The characteristics of a Japanese grape,the Koshu with six-clones collected were tested in order to select more suitable grapes for wine-grape vine.Ripening changes of oBrix,pH,titratable acidity,glucose and fructose contents,tartaric and malic acid contents of the grape juice,together with the characteristics of spike and cluster,and the wine-quality were investigated for Koshu-six-clone in 1987.
The length of spike and the number of flower buds of Koshu-six-clone were 140-162mm,(average 152mm),and 343-438 buds,(av.399 buds),respectively,at flowering stage.
At full maturity in mid October,the °Brix extent of the grape juice of Koshu-six-clone was 17.3-20.5°Brix,(av.19.3° Brix),the pH value of the juice was 3.18-3.52, (av. 3.34), the titratable acidity of the juice was 0.417-0.649%,(av. 0.586%), the glucose-fructose ratios and the tartaric-malic acid ratios were 0.93-1.00, (av. 0.97), and 1.87-3.33, (av. 2.54), respectively, for Koshu-six-clone.
At the same time, the cluster weights and the berry weights were 254-368g, (av.306g),and 3.2-4.5g,(av.4.1g),respectively,for Koshu-six-clone.
The sensory impressions of the aftertastes of the wines made from Koshu-six clone were as follows.The YU-1 wine had a high quality with varietal aroma, and tart in taste.The ME wine was strongly varietal in aroma,but was not hormonious in body.The FJ,YU-2'and Al wines were ordinary in quality,in aroma and taste. This study is to be continued for several years.
「Studies on the Production of Grapes and Winemaking in Thailand Cooperative Research Program between Thailand and Japan」
PRADIT KARUWANNA and KOKI YOKOTSUKA
(Institute of Food Research and Product Development, Kasetsart University, Thailand. 2, Institute of Enology and Viticulture, Yamanashi University)
pp. 11-19
Grapes and Wine Production in Thailand PRADIT KARUWANNA [PDF]
Grape and Wine Industries in Thailand Koki Yokotsuka [PDF]
[資料]
「Lipomyces starkeyi の酵素活性測定のための反応液組成 (その2)トリカルボン酸回路とその周辺の酵素」
pp.21-27[PDF]
   abstract無し
山梨大学大学院 総合研究部附属 ワイン科学研究センター
The Institute of Enology and Viticulture, University of Yamanashi
所在地:〒400-0005 山梨県甲府市北新1丁目123

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